UITNODIGING!

Welke zorgverlener met een hart voor de ouderenzorg kent ze niet; de televisieserie, de film en/of de boeken van Het geheime dagboek van Hendrik Groen. Het geeft een prachtige inkijk hoe ouderen de wereld om zich heen beleven, welke ongemakken bij het ouder worden horen en hoe anderen met hen omgaan. Maar het belangrijkste om te zien is dat ouderen nog voldoende veerkracht kunnen hebben om mooie avonturen te beleven! Zo ontstaat in het verzorgingshuis waar Hendrik Groen woont de OMANIDO club (Oud MAar NIet DOod).

 

Details

Doelgroep

praktijkondersteuner, praktijkverpleegkundige, verpleegkundig specialist aangesloten bij Ketenzorg Friesland

Datum en tijd

23 november 2023  van 9.00 - 16.00 uur

Locatie

WTC Hotel, Heliconweg 52 te Leeuwarden

Prijs

€ 35,00

Sponsoring 

geen

Accreditatie

wordt aangevraagd bij NVvPO, V&VN, V&VN vpk.spec.

Sprekers

zie onderstaand programma

Doelstelling

Het jaarlijkse Ketenzorg Friesland symposium staat 23 november 2023 van 09:00 tot 16:00 uur volledig in het teken van de ouderenzorg. Dat wil je niet missen!

Er zijn twee workshoprondes met daarin vijf workshops, bij iedere ronde dezelfde workshops.
De workshops zijn:
1.   De oudere patiënt in de keten / Judith Ruchti (specialist ouderengeneeskunde, kaderarts eerstelijns ouderengeneeskunde) van Alliade
De oudere (kwetsbare) patiënt in de keten.  Multimorbiditeit laat zich minder vangen door richtlijnen als preventie niet meer aan de orde is. Welkom bij het wikken en wegen in de ouderengeneeskunde.

2.  ACP nieuw stappenplan / Maaike van der Meulen van ROS Friesland samen met Marjan Veltman en vanuit Palliatieve zorg:  Elzaline en/of Jet van Leeuwen / Thijs de Boer 
ACP, het tijdig spreken over de wensen en mogelijkheden rondom de laatste levensfase is essentieel voor goede zorg voor ouderen en kwetsbaren. De ROS Friesland heeft samen met professionals een stappenplan ontwikkeld. Maaike neemt je mee door dit stappenplan. Daarnaast worden de mogelijkheden van palliatieve zorg besproken.

3.  De 5 reuzen, SOG  /  Sonja Vossenberg, specialist ouderengeneeskunde van Ouderen Praktijk Friesland
In de zorg voor kwetsbare ouderen zijn 5 belangrijke aandachtsgebieden. Dit worden ook wel de 5 geriatrische reuzen genoemd. Deze reuzen zijn: 
1. cognitieve problemen; 2. incontinentie; 3. immobiliteit & vallen; 4. voeding & vocht; 5. polyfarmacie.
Problemen in het ene aandachtsgebied kunnen uiteindelijk ook leiden tot problemen in een of meer van de andere aandachtsgebieden. Wil jij weten hoe? Sonja vertelt je er graag over.

4.  Ouderenmishandeling komt meer voor dan je denkt / Edith Hassing van Alliade - Ouderenzorg
“Je ziet ’t pas als je het gelooft.”
Weet jij welke signalen wijzen op ouderenmishandeling? Voel jij je kundig genoeg om je onderbuikgevoel bespreekbaar maken? Kun je zelf het een en ander oppakken, of schakel je door naar Veilig Thuis? Zullen we met elkaar in gesprek over dit ingewikkelde onderwerp?

5.  Huidproblemen bij ouderen / Elske Alma, verpleegkundig consulent dermatologie in Ziekenhuis Nij Smellinghe
De oudere huid heeft al heel wat meegemaakt en dat laat zijn sporen na. Je ziet vaak van alles; vlekjes, bultjes, schilfers en een droge huid. Wat moet je daar nou mee? Wanneer is er een reden voor verder onderzoek?  Elske Alma gaat je er alles over vertellen.

Programma

9.00 uur

ontvangst met koffie/thee

9.30 - 10.00 uur

Ruud Dirkse van DemenTalent  (Ruud Dirkse is een vernieuwer in de dementiezorg. Hij heeft 5 boeken over dementie geschreven en is landelijk karttrekker van DemenTalent. DemenTalent draait om vrijwilligerswerk door mensen met dementie: zingeving en dienstbaarheid voor anderen. Ruud licht toe waarom dit werkt en wat dit voor uw werk kan betekenen)

10.05 - 11.00 uur

1e workshopronde, maak daarbij de keuze uit 1 van de 5 workshops

11.05 - 11.30 uurkoffie/thee pauze
11.30 - 12.30 uur2e workshopronde, maak daarbij de keuze uit 1 van de 5 workshops
12.30 - 13.30 uurlunchpauze
13.30 - 14.30 uurpitches van Sichtpunt, Bartimeus, Amaryllis Leeuwarden en SaarAanHuis
14.30 - 14.45 uurkorte pauze
14.45 - 16.00 uurbelevingstheater met Jan van der Hammen
16.00 - 16.30 uurevaluatie en afsluiting
AANMELDEN EN KEUZE WORKSHOPS

Let op:  bij aanmelden dien je voor iedere workshopronde een keuze te maken uit 1 van de 5 workshops! 
Inschrijven kan alleen via je laptop / computer.  

Bij inschrijving ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.
Als er geen plek meer is, wil je dan een mail sturen naar info@doktersacademie.nl? Dan zetten wij je op onze wachtlijst. Als er iemand afvalt, dan nemen we contact met je op.

Overzicht