Juridische aspecten rondom ouderenzorg

Werkt u met kwetsbare ouderen? En wilt u meer inzicht in de juridische spelregels van deze complexe zorgverlening? In deze praktische en interactieve workshop leert u snel uw weg te vinden in het doolhof van regels die van toepassing zijn op de complexe ouderenzorg. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, privacy en samenwerking.


Doelgroep:         Huisartsen, Praktijkmanagers en praktijkondersteuners in Friesland
Datum:               woensdag 7 maart 2018                                 
Tijd:                   19:00 – 21:15 uur
Locatie:              Hotel De Heidehof, Golflaan 1, 8445 SR Heerenveen
Aanmelding:        via www.doktersacademie.nl
Kosten:                €125,- voor huisartsen die lid zijn van de FHV en hun medewerkers
Sponsoring:          nee
Accreditatie:        2 punten voor huisartsen (overige deelnemers kunnen een certificaat opvragen)
Trainer:               Annemarie Smilde, via LHV Academie


Inhoud
Aan de hand van een casus gebaseerd op een zorgsituatie van een senior met een complexe zorgvraag in een thuissituatie, waar bij de hoofdverantwoordelijkheid van de medische zorg bij een huisarts ligt, komen diverse vraagstukken aan de orde over wie, wanneer, voor wat verantwoordelijkheid draagt. 

Leerdoel

  • Inzicht in de juridische spelregels rondom de complexe ouderenzorg op het gebied van veiligheid, privacy en samenwerking.
  • Praktische kennis op een rijtje.

Inhoud workshop

  • Wat zijn de formele en informele regels?
  • Hoe staat patiëntenbelang soms op gespannen voet met wettelijke regels rond toestemmingvereiste en privacy?
  • Hoe kun je de wettelijke taken en verantwoordelijkheden in een netwerkstructuur zoals een MDO goed regelen?
  • Hoe zit het met de registratieplicht?
  • Wat zijn toegelaten communicatiemiddelen?

Programma
De casus wordt kort ingeleid. Daarna gaan de deelnemers in kleine groepjes aan de slag om op basis van inzicht en ervaring zelf de vragen en mogelijk antwoorden te zoeken. Na een uur wordt een korte pauze ingelast en daarna wordt plenair onder leiding van de docent samen besproken welke oplossingen wel en niet werken en welke spelregels er in de wet en regelgeving zijn of in de beroepscodes en gedragsregels. Maar bovenal zegeviert het gezonde verstand!

19.00 – 20.00 uur          deel 1 scholing
20.00 – 20.15 uur          korte pauze
20.15 – 21.15 uur          deel 2 scholing


Over de Trainer
Annemarie Smilde is na 5 jaar advocatuur sinds 1995 werkzaam bij  VvAA, waar zij diverse functies heeft bekleed, onder meer op het gebied van management. Zij heeft jarenlange ervaring in het begeleiden  van artsen en paramedici bij allerlei juridische problemen en geschillen rond de praktijkvoering en beroepsuitoefening, bijvoorbeeld in tuchtprocedures. Tevens adviseert zij zorgverleners, instellingen en beroepsorganisaties over de implementatie van wet- en regelgeving. Daarnaast geeft zij scholing aan (para) medici, presenteert tijdens symposia over de zorg en publiceert over gezondheidsrechtelijke onderwerpen, zoals dilemma’s in de zorg. Iedere huisarts en huisartsenpraktijk heeft er mee te maken: er gaan veel patiëntengegevens om in de praktijk, maar hoe zorg je dat die omgang zo veilig mogelijk plaatsvindt? Informatiebeveiliging klinkt misschien als een ingewikkeld thema en iets waar u als huisarts weinig invloed op heeft. Maar het tegendeel is waar! Er is juist veel waar u, met uw collega’s, zelf mee aan de slag kunt. Wat dat is, leert u tijdens de cursus Informatiebeveiliging van de LHV Academie.

 

Inschrijven

Deelnemers die op de wachtlijst staan hebben een uitnodiging ontvangen en kunnen zich aanmelden via: info@doktersacademie.nl

Bij inschrijving gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.

Wij zien uw aanmelding graag zo spoedig mogelijk tegemoet!


Overzicht