LAEGO bouwstenen

Hoe gaat u daadkrachtig aan de slag met ouderenzorg? Werkt u samen met andere professionals? Met het ziekenhuis? Of met mantelzorgers? Is er samenwerking met de gemeente? Wie en wat heeft u daarbij nodig? En hoe communiceert u met elkaar? Deze leergang is praktijkgericht en leidt tot het vergroten van inzicht, kennis en vaardigheden zodat in de (eigen) praktijk de ouderenzorg (beter) gestructureerd en onderbouwd kan worden.


Doelgroep:         Huisartsen & praktijkondersteuners ouderenzorg
Datum:               woensdag 11 oktober, 8 november, 6 en 13 december 2017 
Tijd:                   16:00 – 21:00 uur  (om ca. 18.00 uur eenvoudige warme maaltijd (buffet))
Locatie:              Abe Lenstra stadion in Heerenveen
Aanmelding:        Onderaan de pagina
Kosten * :            € 795,- per persoon (die lid zijn van de FHV)
                           € 995,- per persoon (voor niet leden)

Sponsoring:         nee
Accreditatie:       Accreditatie is toegekend voor 16 punten, voor ABC1 en de NVvPO.
                           POH’s die zijn ingeschreven bij de V&VN ontvangen een certificaat van deelname.

Begeleiding:        Krista Gemmink (kaderhuisarts ouderengeneeskunde in Heerenveen)
                           Wytske Hutter (huisarts in Wolvega) 
                           Djoeke Krommendijk (praktijkondersteuner)

Inleiding
Het beleid van de overheid is erop gericht dat ouderen zo lang mogelijk in de thuissituatie verblijven. Hierdoor ziet u steeds meer kwetsbare ouderen op het spreekuur in de huisartsenpraktijk. Hoewel huisartsgeneeskunde voor ouderen zich – zolang mensen vitaal zijn – inhoudelijk op veel onderdelen niet onderscheidt van huisartsgeneeskunde voor andere patiënten, kent de zorg voor deze kwetsbare groep toch een aantal bijzondere karakteristieken.

Hoe gaat u daadkrachtig aan de slag met ouderenzorg? Werkt u samen met andere professionals? Met het ziekenhuis? Of met mantelzorgers? Is er samenwerking met de gemeente? Wie en wat heeft u daarbij nodig? En hoe communiceert u met elkaar?

DOKh heeft in samenwerking met het NHG en Leerpunt KOEL, onder supervisie van de expertgroep Laego, deze onafhankelijke, actuele en praktijkgerichte nascholing ontwikkeld voor huisartsen en praktijkondersteuners ouderenzorg. Het programma is zo opgebouwd dat er optimale afstemming is tussen de modules uit beide leergangen, en dat huisartsen en praktijkondersteuners ouderenzorg (uit één praktijk of afzonderlijk) de inzichten kunnen toepassen binnen de eigen praktijk.

Wat biedt deze leergang u?
De leergang is bedoeld voor allround huisartsen en praktijkondersteuners ouderenzorg die meer kennis en vaardigheden willen verkrijgen in hun aanpak van de ouderengeneeskunde. Door interactieve werkvormen (groepsdiscussie, opdrachten in kleine groepen) en praktijkopdrachten kunt u uw persoonlijke en praktische competenties op het gebied van ouderengeneeskunde verdiepen en verbreden. U heeft een vaste begeleider en wat u krijgt aangereikt is direct toepasbaar in uw dagelijkse praktijk.

De leergang biedt een inspirerend programma met medewerking van kaderhuisartsen ouderengeneeskunde, experts op hun vakgebied. In 4 verspreide bijeenkomsten van een dagdeel komen de grote gebieden in de ouderengeneeskunde aan de orde en daarmee het merendeel van de problemen. Kortom, een praktische leergang vol inspiratie, kleinschalig en van hoog niveau.

Opzet van de leergang
Alle bijeenkomsten bevatten zowel gezamenlijke onderdelen als onderdelen specifiek voor de  huisarts of praktijkondersteuner ouderenzorg. De bijeenkomsten zijn gericht op de dagelijkse praktijk. Als voorbereiding van elke bijeenkomst wordt voorafgaand een huiswerkopdracht gegeven aan de deelnemers.

Leerdoelen
•          Het belang van werken vanuit een praktijkplan (bewustwording) en kennis over de aspecten daarvan
•          Het vergroten van kennis en inzicht op het gebied van geriatrische ziektebeelden en bijbehorende zorgproblemen
•          Het praktisch kunnen toepassen van meetinstrument(en)
•          Het vergroten van het begrip van de deelnemer over kwetsbaarheid en leren denken in functionele domeinen
•          In staat zijn tot het maken van een individueel zorgbehandelplan volgens het SFMPC model
•          Het praktisch maken van de implementatie van multidisciplinair overleg
•          Opstellen van een haalbaar verbeterplan ouderenzorg voor de eigen praktijk

Structuur en inhoud per bijeenkomst

Module 1 -> woensdag 11 oktober
Plenaire opening, kennismaking en introductie basisprincipes proactieve ouderenzorg (wat is kwetsbaarheid, meetinstrumenten, verbeterplan voor de praktijk). Toelichting op de eindopdracht voor bijeenkomst 4.

Schrijven van een praktijkplan, opstellen van een zorgbehandelplan aan de hand van een zelf meegebrachte casus. Verdieping medische onderwerpen voor huisartsen (mondzorg,(onder)voeding en sarcopenie).

Module 2 -> woensdag 8 november
Polyfarmacie, aan de hand van een casus gaan de huisarts en de praktijkondersteuner aan de slag met behulp van de STRIP. Praktijkondersteuner: de medicatie anamnese en therapietrouw. Huisarts: de medicatiereview. De huisarts gaat nog (medisch) specifiek in op polyfarmacie. Bij deze bijeenkomst zal ook een apotheker aanwezig zijn. Medische onderwerpen voor de praktijkondersteuner: vitamine D, ondervoeding en incontinentie.

Module 3 -> woensdag 6 december
Dementie, depressie en delier. Deze onderwerpen komen aan bod aan de hand van casuïstiek. Daarnaast wordt met de huisartsen ingegaan op probleemgedrag. Bij deze bijeenkomst zal een specialist ouderengeneeskunde als consulent aanwezig zijn.

Module 4 -> woensdag 13 december
Vallen, Advanced Care Planning en de presentaties van de verbeterplannen ouderenzorg.

Programma
16.00 –  16.30 uur         Ontvangst
16.30 – 18.00 uur          Deel 1 (plenair)
18.00 – 18.45 uur          Diner
18.45 – 20.55 uur          Deel 2 (huisartsen en praktijkondersteuners apart)
20.55 – 21.00 uur          Evaluatie en afsluiting

Inschrijven
U kunt zich hieronder aanmelden. Heeft u al een inlogcode, klik dan op de vermelde datum onder het rode balkje met ‘Overzicht’. Onder ‘vrij’ kunt u zien hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn. Heeft u nog geen inlogcode, vraag deze dan aan via de link onderaan de pagina onder ‘contact’.

Bij inschrijving gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.

Wij zien uw aanmeldingen met belangstelling tegemoet!

Overzicht